U našich babiček byly pokrmy z dýně na stole poměrně často. Pěstování bylo snadné a vydržely zabalené v novinovém papíru a v seně až jeden rok. Pekly se s nádivkami, přidávaly se do bramboráků i bábovek. Obsahují provitamín A, vitamíny skupiny B a stopové prvky, jako draslík, hořčík a vápník.
Různé druhy mají různé použití. Mexická dýně není ani tak k jídlu, ale k vydlabávání je ideální. Naše známá obryně se nazývá Goliáš a je dobrá právě na nakládání, na zavařeniny a na zpracování semínek. Ta můžete osolit, dát na plech vyložený pečícím papírem a péct pár minut ve středně vyhřáté troubě. Zdravé zobání.
Nebudeme si hrát na ananas. Využijeme opravdovou chuť dýně. Zavařená se skořicí a hřebíčkem je výborným závěrem menu třeba i u slavnostní tabule. Dýni oloupejte, zbavte semínek a nakrájejte na menší kostičky. Ty naložte přes noc do octového nálevu (2 kg dýně ponořené ve vodě zalijte 250 ml octa). Druhý den kousky dýně sceďte, vodu s octem smíchejte se 700 g cukru, 1 vymačkaným citronem, 1 vanilkovým cukrem, 3 hřebíčky a 1 celou skořicí. Vařte do změknutí, cca 15 minut. Nalijte do sklenic a sterilizujte.
Lahodná dýně Hokkaido se nemusí loupat a její použití v kuchyni je naprosto univerzální. Polévku netřeba představovat, ta je klasikou. Zkuste dýňovou svíčkovou. Postup je stejný jako u normální svíčkové. Maso necháte na pánvi na oleji zatáhnout a odložíte stranou. Orestujete cibuli, nastrouhanou 1 mrkev, 1 petržel a 1/2 celeru, 1/3 dýně. Zalijete vodou, osolíte, opepříte, přidáte koření na svíčkovou a dusíte doměkka v troubě (cca 1,5 hodiny). Vyjmete maso, rozmixujete omáčku a ještě chvilku povaříte se 3 lžícemi zakysané smetany.
Anebo třebajen hranolky. Vydlabanou a nakrájenou dýni Hokkaido zalijte trochou oleje, opepřete, osolte, posypte různými bylinkami, hranolky promíchejte a pečte na plechu s pečícím papírem při 190°C dozlatova.
Tím výčet druhů samozřejmě nekončí, tak pro úplnost:
Špagetová (upečete v troubě řezem dolů, pak vydlabete vidličkou a máte vlákna podobná špagetám, které můžete použít jako přílohu k omáčkám).
Máslová
Muškátová
Okrasné druhy (stůl vyzdobený barevnými a tvarově zajímavými dýničkami bude nepřekonatelný).